Cum să te îmbraci pe munte
A te bucura la maxim de o activitate montană înseamnă să știi cum să te îmbraci pe munte. O vorbă veche spune că nu există vreme proastă, ci doar haine nepotrivite, iar acest lucru este valabil și în mediul montan. Îmbracat corespunzător, o furtună de vară pe munte poate fi o experiență chiar plăcută, la fel cum viscolul iernii carpatine poate crea condițiile perfecte pentru un fotograf în căutare de creativitate. Imaginează-ți, însă, ce ar însemna aceste fenomene în lipsa unor haine de munte potrivite…
În acest articol vei afla cum să îmbraci pe munte și, foarte important, să înțelegi de ce te îmbraci astfel, cum propriul corp produce și pierde căldura pe munte și câteva exemple practice de a te îmbrăca în Carpați: îmbrăcămintea în straturi, sau conceptul general din spatele hainelor tehnice moderne, detalii teoretice despre modul în care corpul produce și pierde căldura și cum să te îmbraci pe munte, în fiecare anotimp, prin exemple practice de îmbrăcăminte pentru clima Carpaților românești.
Îmbrăcămintea în straturi – de bază, intermediar, de vânt, termic și de protecție – constă în mai multe straturi de haine suprapuse, fiecare având un rol bine stabilit pentru a-ți conserva căldura corporală. Unul dintre avantajele majore ale acestui sistem este versatilitatea, putând combina diferite straturi în funcție de preferințele personale și de condițiile meteorologice, astfel încât confortul să fie maxim. Îmbrăcămintea în straturi poate fi utilă și în viața de zi cu zi, însă strălucește în activitățile fizice intense, precum drumeția, alergarea, cățărarea pe stâncă, alpinismul și schiul.
-
Stratul de bază
Base layer-ul sau haina îmbrăcată direct pe piele are rolul de a te menține uscat și de a prelua transpirația, distribuind-o în mod egal pe o suprafață cât mai mare a țesăturii. Este important ca acest strat să păstreze căldura corpului chiar dacă este umed, ceea ce exclude, din start, bumbacul. Deși bumbacul este o fibră naturală plăcută la atingere și confortabilă, utilizarea sa în activitățile montane nu este o idee bună, el pierzându-și capacitățile izolatoare atunci când este umed, ceea ce poate avea urmări neplăcute, mai ales în anotimpurile reci.
Fibrele indicate pentru stratul de bază sunt fie cele sintetice, precum poliesterul sau polipilena, fie lâna. Avantajul fibrelor sintetice este confortul pe piele, rezistența în timp, capacitatea de a se usca rapid și prețul redus. Dezavantajul major este mirosul neplăcut pe care tind a-l prinde după utilizare. Lâna are o serie de avantaje majore față de fibrele sintetice, precum capacitatea superioară de izolare, chiar dacă este umedă și confortul termic sporit în orice condiții de temperatură. În plus, lâna merino, utilizată în prezent aproape exclusiv pentru echipamentul montan, este ușoară și nu provoacă mâncărime. Totuși, lâna are un dezavantaj importantă față de fibrele sintetice, nefiind la fel de rezistentă; la frecarea cu supraferețe diferite, lâna se scămoșează și se poate rupe, uneori cu destul de multă ușurință.
Cât de gros trebuie să fie stratul de bază? Răspunsul ține, bineînțeles, de temperatura exterioară și de preferințele fiecăruia. Având în vedere că rolul principal al stratului de bază este evacuarea transpirației, cei mai mulți tind să aleagă un strat subțire, pentru a prefera supraîncălzirea în cadrul unei activități fizice intense.
-
Stratul intermediar
Mid layer-ul este stratul îmbrăcat imediat peste cel de
bază, iar rolul său este de a reține căldura. De obicei, stratul
intermediar constă fie într-o bluză de lână mai groasă, fie într-o bluză
tip polar. Ambele variante îndeplinesc rolul de a reține căldura în
moleculele de aer, țesătura fiind de așa natură încât aerul încălzit de
corp rămâne “prins” între fibrele textile.
În anumite situații, stratul intermediar este sinonim cu stratul izolator și constă într-o jachetă de puf natural sau sintetic.
Protecția împotriva vântului
Vântul este unul dintre principalii factori care influențează temperatura resimțită de corp și este foarte important să te protejezi de acțiunea sa. O jachetă de tip softshell oferă combinația ideală între respirabilitate, mobilitate și protecție împotriva vântului, iar unele modele oferă chiar și o protecție redusă împotriva umezelii. Pentru activități precum drumeția și cățărarea pe stâncă, o jachetă softshell este una dintre cele mai importante piese de echipament.
Gluga este un accesoriu important al unui softshell și recomandăm alegerea unui model care să o includă. Pe timp frumos, în Carpați faci treabă foarte bună cu un softshell de calitate ca strat exterior, final, care te protejează de vânt și, în funcție de model, oferă un anumit grad de rezistență la umezeală. Avantajul unui softshell este reprezentat de lejeritatea și mobilitatea pe care o oferă, fiind în același timp foarte respirabil, aproape în timpul oricărei activități fizice. Dezavantajul este dat de protecția precară oferită în condiții meteo dificile, situație în care un hardshell este necesar.
Protecția împotriva vântului se poate realiza și cu o jachetă tip foiță, ultrasubțire, dotată de regulă cu o membrană dedicată. Avantajul acestei variante de dat de greutatea extrem de redusă, însă respirabilitatea este inferioară unui softshell de calitate.
-
Izolația termică
Stratul izolator are rolul de a menține temperatura corpului în moleculele de aer, adică exact ce face și stratul intermediar, doar că la o scară mai mare. Utilizând fie puf natural, fie fibre sintetice, izolația termică oferită de acest strat oferă performanțe foarte bune raportate la greutate și dimenisuni. Puful natural este, în cele mai multe cazuri, cea mai bună alegere pentru o jachetă termică, având ca avantaj performanțele izolatoare foarte bune, greutatea redusă și capacitatea de a fi ușor compresat. Totuși, având în vedere că puful umed își pierde capacitățile izolatoare, trebuie ținut cont de condițiile turei și aleasă o jachetă sintetică atunci când umezeala poate deveni o problemă. Avantajul fibrelor sintetice este faptul că își păstrează capacitatea de izolare chiar și în condiții de umezeală.
Ca și în cazul softshell-ului, îți recomandăm să alegi o geacă de puf cu glugă, fie din puf natural, fie sintetică, în funcție de preferințe și de condițiile de desfășurare a turei.
-
Stratul exterior
Stratul exterior sau stratul de protecție (hardshell-ul) este ca o carapace care te protejează de elementele naturii. Proiectat pentru a oferi protecție totală împotriva vântului și umezelii, este foarte important ca stratul exterior să fie cât mai respirabil, pentru a putea evacua vaporii de transpirație. Astfel, alegerea stratului exterior trebuie făcută în funcție de câțiva factori esențiali: vremea și intensitatea activității fizice.
Hardshell-ul este geaca tip foiță care, în ciuda subțirimii ei, te protejează complet de vânt și umezeală. Bazat de o membrană impermeabilă, în funcție de calitatea sa oferă mai multă sau mai puțină respirabilitate, precum și elemente binevenite precum fermoare de aerisire, cusături lipite, glugă compatibilă cu casca etc. În prezent, membrana de top este GoreTex PRO, însă pe piață sunt multe membrane care își fac treaba foarte bine pentru activitățile principale desfășurate în Carpați.
_____
Articol preluat de pe site-ul https://andrei-badea.com/
Lasă un comentariu