Echipamentul de iarnă, specific turelor de alpinism, constă în piolet și colțari. Despre aceștia din urmă am vorbit în articolul precedent, în care am trecut în revistă principalele tipuri de colțari care există pe piață, cu aplicațiile lor specifice, cu avantaje și dezavantaje.


Ce este și la ce se folosește pioletul? Pioletul este una dintre piesele esențiale de echipament de alpinism și este folosit într-o varietate de moduri, de la sprijin pe teren înzăpezit sau înghețat, la cioplirea treptelor sau crearea unui punct de asigurare. Nu în ultimul rând, pioletul are rolul de a opri o alunecare pe zăpadă. Pioletul reprezintă evoluția Alpenstock-ului utilizat de ciobanii din Alpi în urmă cu peste 250 de ani, pioletul modern apărând în anul 1840. Ca și colțarii, pioletul este astăzi o unealtă diversă, cu variante specializate pentru anumite activități montane de iarnă sau cu variante care încearcă, cu mai mult sau mai puțin succes, să ofere verstatilitate și universalitate în utilitate.


Cei aflați la început de drum în alpinism pot fi puși în dificultate în fața multitudinii de variante, așa că dacă dorești să afli cum alegi pioletul potrivit, acest articol este pentru tine.


Alcătuirea unui piolet

Un piolet clasic este alcătuit din cap, coadă și vârf.

Capul pioletului reprezintă ciocul (lama) și lopățica sau, în anumite cazuri, ciocanul. Unghiul pe care îl face lama în raport cu coada pioletului influențează major abilitatea acestuia de a aborda zone verticale; o lamă agresivă permite penetrarea gheții, dar dezavantajează oprirea în cazul unei alunecări pe zăpadă. Capul unui piolet este întotdeauna dotat cu un orificiu care permite atașarea unei carabiniere.

Coada pioletului determină lungimea (mărimea) unui piolet clasic, iar curbura acesteia oferă un caracter mai mult sau mai puțin tehnic. O coadă curbată oferă alpinistului posibilitatea de a urca zone abrupte sau chiar verticale, putând utiliza pioletul prin lovire precum un ciocan, însă, la fel ca și în cazul lamei tehnice, o coadă curbată pune probleme în cazul unei alunecări pe zăpadă. În funcție de model, coada poate fi dotată cu manșoane aderente sau chiar cu mânere.

Vârful pioletului este partea terminală a cozii și, de regulă, are rol în sprijin în cazul utilizării pioletului în poziția baston. În funcție de modelul pioletului, vârful poate sau nu avea orificiu pentru carabinieră, poate fi plin sau nu.


Tipurile de piolet


Pioletul clasic sau pioletul de tură este pioletul utilizat la alpismul clasic, respectiv la abordarea pantelor de zăpadă de înclinație medie, pentru urcarea vârfurilor alpine pe timp de iarnă. Pioletul clasic are coada dreaptă, fiind ideal pentru utilizarea în poziția baston. Ciocul este aproape drept, favorizând oprirea în cazul unei alunecări și mai puțin penetrarea gheții sau abordarea zonelor cu o înclinare apropiată de verticală.

Pioletul semi-tehnic sau hibrid este o combinație între pioletul de tură și cel tehnic. Coada este ușor curbată și dotată uneori cu mânere a căror poziție poate fi schimbată, iar lama este mai agresivă, fiind utilă și la abordarea zonelor abrupte. În funcție de model, poate fi cu lopățică sau cu ciocan. Este pioletul ideal pentru trasee care combină pante de zăpadă cu zone stâncoase sau gheață de înclinare medie.

Pioletul tehnic sau ice tool-ul este acel piolet care este conceput pentru a fi utilizat la cățărare pe gheață, pentru trasee mixte sau de dry tooling. Se folosește în perechi. Coada este scurtă, curbată și dotată cu un mâner pentru a fi ținut cât mai ușor în mână; lama este agresivă. Abilitatea de a opri o cădere este redusă.


Pioletul pentru schi-alpinism este un piolet ultra-ușor și este, în esență, un piolet de tură mic și ușor. În funcție de model, poate fi construit integral din aluminiu sau poate avea părți din oțel (capul și vârful), favorizând durabilitatea, dar crescând greutatea. Acest piolet este destinat schi-alpiniștilor, dar și celor care parcurg zone de abrupt la începutul verii, când traversarea limbilor de zăpadă rămase în firele de vale este deosebit de periculoasă, dar nu se impune utilizarea unui piolet lung și greu.


Cât de lung trebuie să fie un piolet?


Pioletul de tură sau, ruda sa apropiată, pioletul semi-tehnic (hibrid) este disponibil în diferite lungimi. De regulă, alegerea lungimii se face ținând pioletul pe lângă corp cu mâna întinsă, vârful acestuia trebuind să fie în zona gleznei. În practică, este important a se considera tipul de teren unde va fi folosit: un piolet lung poate fi utilizat cu succes ca baston, ca sprijin, însă cu cât terenul este mai înclinat, cu atât un piolet lung devine mai incomod de folosit.


Pentru pioleți există câteva accesorii extrem de utile, precum:

  • protecții pentru vârf, lamă și cap, utile la transport;
  • chingă reglabilă pentru pioletul de tură sau cel semi-tehnic;
  • chingi elastice pentru pioleții tehnici.

În încheiere, este important să înțelegi că simpla prezentă a colțarilor și pioletului nu îți garantează siguranța în terenul abrupt al iernii și trebuie să cunoști bine utilizarea lor. Îți recomandăm să faci asta prima dată într-un mediu controlat, alături de un profesionist în cadrul unui curs sau atelier de alpinism. Iarna este un anotimp frumos pe munte, însă trebuie tratat cu responsabilitate și vigilență.