Iarna este anotimpul în care muntele devine o imensă arenă albă, spectaculoasă și rece. Un paradis pentru iubitorii drumeției pe rachete de zăpadă și pentru pasionații de alpinism, iarna vine însă și cu condiții dificile și cu pericole specifice. Din fericire, munții Carpați oferă o mulțime de posibilități de a merge pe munte iarna fără a intra în zonele cu risc de avalanșă . Nu lăsa capriciile naturii să te descurajeze de la a cunoaște natura și muntele pe timp de iarnă. Iată 5 trucuri sa te incalzesti iarna pe munte și să te bucuri de o zi frumoasă în natură.



1. Asigură-te că jacheta impermeabilă este respirabilă


Deși ai putea crede că senzația de frig vine de la lipsa căldurii, umezeala este, de fapt, inamicul numărul unu pe timp de iarnă. Gestionarea umezelii este extrem de importantă pentru a-ți păstra confortul. Astfel, asigură-te că jacheta impermeabilă pe care o folosești este respirabilă, eliminând prin evaporare transpirația pe care o generezi. O jachetă impermeabilă de calitate este construită cu o membrană impermeabilă și respirabilă, precum GORE-Tex sau ceva similar.

Ca alternativă pentru zilele în care precipitațiile sunt inexistente sau reduse, poți folosi o jachetă softshell, care te protejează vântul și respiră excelent, dar nu este impermeabilă.


2. Găsește echilibrul efort-îmbrăcăminte


Dacă nu a fost suficient de clar din paragraful anterior, o mai spunem încă o dată: umezeala este inamicul numărul unul pe timp de iarnă! Alege-ți straturile de îmbrăcăminte astfel încât să îți ofere confort termic corespunzător cu efortul depus, altfel riști să te supraîncingi și să transpiri excesiv. Adesea este de preferat să "înduri" puțin frig la pornire, decât să pleci din start cu prea multe straturi de îmbrăcăminte sau cu straturile nepotrivite.

Pentru situațiile în care condițiile sunt într-adevăr dificile, există, din fericire, echipament performant care îți oferă atât confort termic, cât și respirabilitate la efort maxim. O jachetă sintetică subțire, precum Rab Cirrus Flex 2.0, este special construită pentru activitățile intense, aceasta fiind chiar unul dintre cele mai apreciate straturi intermediare ale momentului.


3. Îmbrăcămintea de schimb nu este demodată


Mai ții minte când erai copil și părinții te zoreau să îți schimbi bluza udă cu una uscată? Ei bine, același principiu poate fi aplicat și pe munte, mai ales iarna. După o activitate intensă, este foarte posibil ca bluza de corp să fie udă de la transpirație. Îndură frigul preț de câteva momente și schimb-o cu una uscată, fie ea și foarte ușoară, și îmbracă la loc restul straturilor. Vei simți o senzație plăcută imediat ce umezeala a fost îndepărtată!


4. Încălzește-te în sacul de dormit


O noapte de iarnă petrecută în natură nu trebuie să te sperie, cu un sac de dormit adecvat și o saltea de iarnă fiind aproape ca acasă, dacă nu chiar mai bine! Cu un bidon de apă fierbinte pus la picioare, căldura din sacul de dormit va deveni extrem de plăcută, iar dimineața vei putea folosi aceeași apă călduță pentru gătit sau chiar de băut.

Atenție - nu folosi sticle PET pentru apă fiartă! În contact cu apa fierbinte, ele se deformează și eliberează microparticule de plastic periculoase pentru sănătate.




5. Folosește mai multe perechi de mănuși


Extremitățile corpului sunt cele mai sensibile la frig, iar degetele nu fac excepție. O pereche de mănuși de calitate pot face diferența între o tură cu amintiri frumoase și una mai puțin plăcută, însă e posibil să nu fie suficient. Cea mai bună combinație este, în viziunea noastră, o pereche de mănuși mai subțiri, care să îți ofere dexteritate bună pentru manevrarea echipamentului, și două perechi de mănuși mai groase, dintre care una să fie de rezervă. Alternează perechea subțire cu cea groasă în funcție de necesități și păstrează-le pe cele umede în geacă, pentru a se usca la căldura degajată de corpul tău.


Sperăm ca aceste 5 trucuri sa te incalzesti iarna pe munte te vor face să te simți cât mai bine în anotimpul rece și că te vei bucura cunoscând acest minunat moment în care natura este îmbrăcată în alb!