Totul despre softshell, ce este și cum îl alegi
Echipamentele de tip softshell sunt mai rezistente la vânt decât cele din fleece și mai respirabile decât cele cu membrane impermeabile. Protecția împotriva vântului, lejeritatea la mișcare și rezistența în timp recomandă îmbrăcămintea de softshell pentru activitățile montane, însă softshell-ul rămâne un termen general, aplicabil atât pentru materiale subțiri și ușoare, cât și pentru cele mai groase și foarte rezistente. Iată câteva aspecte importante.
Tipuri de softshell
În funcție de modul de construcție, există două tipuri de softshell: cele care beneficiază de o membrană tehnică și cele care folosesc proprietățile materialului și țesăturii pentru obținerea protecției dorite.
- softshell cu membrane tehnice, precum GORE Windstopper®, GORE-TEX Infinium™ sau alte tipuri de membrane cu proprietăți similare pentru a bloca vântul și pentru a oferi un grad mare de rezistență la umezeală; în comparație cu softshell-urile fără membrană, acestea sunt, de regulă, mai puțin respirabile, însă oferă o excelentă rezistență la elementele naturii, ceea ce le recomandă pentru sezonul rece sau pentru condiții dificile.
- softshell fără membrană, care folosește două sau mai multe tipuri de țesătură pentru a ține la distanță vântul; față de cele cu membrană, acestea nu blochează vântul la fel de eficient, însă sunt mult mai respirabile, ușoare și flexibile.
Când folosești un softshell
Îmbrăcămintea din softshell este ideală ca strat exterior pentru a te proteja de vânt, în condiții uscate sau cu precipitații slabe. Un softshell are o anumită rezistență la umezeală, însă nu este impermeabil, astfel că în cazul unei ploi sau ninsori serioase, îmbrăcămintea impermeabilă nu are înlocuitor. Confortul la purtare și flexibilitatea recomandă softshell-ul dacă activitatea necesită efort susținut sau mișcări dinamice - de exemplu, la cățărat. Softshell-ul oferă un anumit grad de confort termic, însă nu este la fel de călduros precum fleece-ul sau îmbrăcămintea cu strat termic.
În concluzie, îmbrăcămintea din softshell poate fi purtată pe tot parcursul anului, în orice activitate montană, cu precădere în cele active.
Cum întreții un softshell
Ca orice piesă importantă din echipamentul tău montan, îmbrăcămintea din softshell necesită o îngrijire adecvată pentru a-și păstra proprietățile și pentru a te putea bucura de ea un timp îndelungat. Astfel, orice softshell, indiferent de tipul de construcție, cu membrană sau fără, ar trebui spălat cu un detergent special, care să refacă tratamentul hidrofob și să protejeze materialul, precum Grangers Performance Wash. Dacă un astfel de produs nu îți este la îndemână, poți folosi detergent lichid de rufe, fără niciun alt fel de balsam, mai ales pentru softshell-urile fără membrană.
- asigură-te că în mașina de spălat nu rămân resturi de detergent de la spălările anterioare;
- golește toate buzunarele, închide fermoarele și desfă elasticele;
- alege un program pentru rufe delicate și o temperatură de 30°C sau 40°C;
- poți spăla mai multe piese vestimentare împreună, dar e bine să eviți să pui laolaltă mai multe rufe foarte murdare
- usucă conform indicațiilor de pe etichetă pentru a păstra tratamentul hidrofob.
În cazul în care tratamentul hidrofob nu mai poate fi păstrat prin spălare, utilizarea unui produs dedicat pentru reimpermeabilizare, precum Grangers Clothing Repel, poate fi utilă. În cazul rupturilor, multe dintre ele pot fi reparate în teren cu bandă adezivă sau, pentru o soluție permanentă, petice de reparații dedicate.
Lasă un comentariu